Otillräckligt brandskydd – Brand angrep fem hus och totalförstörde fyra på 45 minuter

Husbränder vid Maple Ridge B.C. Kanada - Foto: Broesky - Brandskydd

En brand uppstod i en villa under byggnation i Maple Ridge B.C. i Kanada den 26 september 2012. Branden spred sig till ytterligare fyra hus. En hantverkare hade glömt en propanbrännare på utan tillsyn.

Text: Brandskydd, uppd. kl 14:11, 14 nov | Bild: Husbränder vid Maple Ridge B.C. Kanada – Foto: Broesky

Tre av dessa var också under konstruktion, men i ett femte hus, det som är olivbrunt till vänster, hade ägarna precis flyttat in tre dagar innan branden, skriver Broesky som filmade branden.

Orsaken till branden berodde på att en hantverkare som arbetade med att försegla en fuktspärr med tjära hade glömt en propanbrännare på utan tillsyn.

De tre först husen brann upp på bara 20 minuter. Efter totalt ca 45 minuter hade fyra hus totalförstörts och ytterligare ett hade förstörts till hälften innan brandkåren lyckades få spridningen under kontroll, enligt filmaren.

”This was incredible and unbelievable to watch this actually happening in front of me. Once the first house started to heat up the one to it’s right a realization came to me: There is nothing stopping this fire from catching on and burning the next one, and the next one, and the next one…”

Otillräckligt brandskydd

Branden spred sig från hus till hus enbart genom den hetta som radierade ut från brandhärdarna. Om husen stått längre ifrån varandra hade kanske bara ett hus brunnit ned. Mannen som filmade skriver att han kände hettan starkt från branden och att han var tvungen att stå delvis skymd bakom en hög med stenar.

Text: Brandskydd

Relaterat