MSB:s nya vägledning för IT-brandskydd kan förhindra fler nyårsbränder

datahall

Mitt under hemfärden från nyårsfiranden 2013 slocknade hemsidan för Stockholms lokaltrafik mellan 00:50 natten mellan nyårsafton och nyårsdagen. Även SJ:s sajt gick ned. MSB har dock råd för att detta ska undvikas.

Det hade inträffat en brand i Evrys serverhall i Tomteboda i Stockholm. Branden släcktes snabbt, men på grund av branden försvann strömförsörjningen, vilket krävde en lång och krånglig omstart.

Dataproblemen kunde ha blivit mindre omfattande om brandsläckningen hos IT-leverantören fungerat bättre. En anledning som dessutom försvårade omständigheterna var att man missat att fylla på släckningsgas, enligt en rapport från Räddningstjänsten skriver sajten Computer Sweden.

Dafo påpekar att MSB nyligen kommit ut med en ny vägledning för säker utformning av IT-utrymmen. Anvisningarna är framtagna av MSB i samarbete med Riksarkivet för att underlätta utformningen av IT-utrymmen på ett brandsäkert sätt.

Följande områden gällande brandsäkerhet behandlas:

  • Automatiska släcksystem
  • Brandbelastning
  • Den indirekta branden
  • Brandskyddsklasser
  • Skydd mot den direkta branden
  • Brandlarm och branddetektorerSektionera som en del i brandskyddet
  • Handbrandsläckare

Publikationen finns kostnadsfritt via denna länk.

Brandskydd.tv