Ismail Ahmed Bule har utbildat flera hundra invandrare i brandskydd, hjärt- och lungräddning

Ismail Ahmed Bule

Ismail Ahmed Bule från Somalia arbetar på Räddningstjänsten i Falköping. Han har under 2012 utbildat flera hundra nyanlända invandrare i brandskydd, hjärt- och lungräddning samt första hjälpen.

Historien om Ismail Ahmed Bule beskrivs i en artikel på Falköpings kommuns hemsida.

Ismail studerade engelska, arabiska och historia på högskola när kriget bröt ut 1990. Ismail flydde ensam till Sverige 2010 och hans fru och barn flydde till Jemen något senare. De befinner sig nu i Jordanien i väntan på att få återförenas i Sverige.

2011 flyttade Ismail till Falköping och läste svenska för invandrare (SFI). Efter drygt ett år fick han möjlighet till ett instegsjobb på Räddningstjänsten i kommunen.

Nu utbildar han andra invandrare i bla brandskydd på språken: svenska, somaliska och arabiska. Ismail beskriver arbetet som ett drömjobb. Han har alltid velat jobba med att hjälpa människor.

Christer Olofsson som är avdelningschef på Räddningstjänsten säger:

”Tack vare Ismail har vi nu även lyckats nå ut till många nyanlända invandrare. Det är vi särskilt glada för, med tanke på att det för några år sedan inträffade flera allvarliga bränder med dödlig utgång i Stockholmsområdet.”

Ett instegsjobb definieras av Arbetsförmedlingen som ett anställningsstöd för den arbetsgivare som anställer en nyanländ invandrare. Syftet är att ge invandrare en möjlighet att snabbt komma in på arbetsmarknaden samtidigt som de studerar svenska.

Rewrite av artikel på Falkoping.se