Hyresvärdar missköter brandskyddet i Linköping och Norrköping

brandskydd, hyresvärdarMånga hyresgäster bor i hus där de riskerar att dö vid brand. Deras värdar vet inte hur byggnader ska brandskyddas eller struntar i det, skriver Corren. 2013 kommer räddningstjänsterna i Linköping och Norrköping att genomföra en kampanj mot fastighetsägarna för att se om de följer brandskyddsreglerna.

”Alltför många fastighetsägare missköter sig och utsätter sina boende för allvarlig risk – och det ser inte alls bra ut”, säger Ulf Lago, ställföreträdande räddningschef hos Räddningstjänsten i Östergötland.

Kampanjen har redan startat

Corren driver just nu en stor granskning av hyresvärdar i Östergötland i samarbete med tidningens läsarna. Många läsare tar upp problemet med hyresvärdarnas ointresse när det gäller brandskydd.

En hyresgäst skriver: ”Hur kan de tycka att det inte är högprioriterat att ungdomar sitter och röker i ett trapphus, med potentiell brandrisk?”

Andra hyresgäster berättar om högar med pappersreklam som lämnas i trappuppgångar och på vinden, löst hängande elkontakter och sladdar samt glappkontakt i spisar. Gångarna på vinden är ofta fyllda av mängder med kvarlämnat skräp.

Hyresgäster ansvarar för att inte placera sina tillhörigheter hur som helst i trappuppgångar och allmänna utrymmen, säger ställföreträdande räddningschef Ulf Lago till Corren, men då ska hyresvärden agera och påpeka det för hyresgästerna.

Föranmälda kontroller

Räddningstjänsten ger sig nu ut och inspekterar värdarnas brandskydd. Det sker på föranmälda kontroller, men inspektörerna genomskådar om värdarna tillfälligt försökt plocka undan skräp. Ulf Lago säger att även de kräver att få se papper på deras rutiner och egenkontroller för hur de sköter sitt brandskydd.

Källa: Hyresvärdar missköter brandskyddet