Krögare slarvar med brandskydd på Öland

Sotarfirman Sandher & Co har upptäckt att flera restauranger på Öland saknas i sotarregistret och helt undgår kontroll. Man har därför slagit larm till Ölandskommunerna eftersom många restauranger på ön slarvar med brandskyddskontroller.

På semesterorter som Öland dyker det under säsongen snabbt upp nya restauranger med ägare från andra branscher som inte alltid har koll på rutinerna. Bengt Andersson som är räddningschef i Mörbylånga tipsar; om kommunen vidarebefordrar alla alkoholserveringstillstånd till sotarfirman så kan registret enkelt uppdateras.

Björn Sandher, skorstensfejarmästare på Sandher & Co har på uppdrag av kommunerna ansvaret för att alla storkök på ön ska genomgå regelbundna brandskyddskontroller. Det innebär att alla restauranger ska kontrolleras innan köket kan tas i bruk och därefter inspekteras fortlöpande. Felaktigheter i rökkanaler som inte upptäcks kan få förödande konsekvenser.

Det är restaurangägarnas skyldighet att göra sotaren uppmärksam på behovet av besiktning, något som ovana krögare ibland missar enligt Björn Sandher.

Källa: Barometern