Räddningstjänsten involverar barn och grannskap för bättre brandskydd

Erik Hedlund, RäddningstjänstVi på räddningstjänsten lär oss av olyckor. Vi ser samband och får insikter. Att vi måste vara snabba och komma till insats ställer höga krav vår personal och organisation. Men tyvärr, det räcker inte. Du måste göra saker själv, berättar Erik Hedlund, chef för samhällsskydd vid Räddningstjänsten.

Bilder: ”Larmet Går”, en bilaga från Räddningstjänsten i Medelpad.

Hedlund poängterar att ha testade brandvarnare som ger uppmärksamhet. Han efterlyser även samarbete med sina grannar och det finns idag brandvarnare med sändare som kan skicka iväg ett larm. Gå ihop i grannskapet och samarbeta kring att skydda mot olyckor, skriver han i senaste numret av ”Larmet går”.

Varje år besöker Räddningstjänsten skolor för att prata om brandskydd. Räddningstjänsten vill ha en bra kontakt med barn och unga och därför läggs mycket tid på att vara ute i skolorna och berätta om brandskydd, enligt Larmet Går.

Vad gör man om det börjar brinna? Man springer ut och skriker ”det brinner!” sedan knackar man på hos grannarna och skriker ”det brinner!” igen, så att alla kommer ut ur huset, får han till svar av en av pojkarna i en skolklass.

brandskydd barn