Larmet går – Hur sårbart är brandförsvaret mot hackers?

Larmet går – AnonymousI senaste numret av ”Larmet går”, en tidning som ges ut av Räddningstjänsten, konstaterar Johanna Hillgren att vi förlitar oss mycket på kommunikation med telefon och internet. Vi skickar tex stora mängder ekonomisk information elektroniskt.

Postat: kl 13:57, 29 jan 2012

Ett särskilt hot ser man från hackergruppen Anonymous, vars maskförsedda man täcker hela förstasidan på ”Larmet går”.

Johanna Hillgren är krisberedsskapssamordnare på Räddningstjänsten och arbetar med risk- och sårbarhetsanalyser. Hillgren har tittat på vilka faror som finns. Uppgiften är att stödja kommunerna så att de kan arbeta tillsammans med andra aktörer vid stora händelser som exempelvis ett stort regionalt elavbrott.

Det senaste åren har vi sett exempel på hur hackernätverket Anonymous lyckats stänga ner ett flertal myndigheters webbplatser. Deras attacker visar hur sårbara vi är på Internet och hur sabotage kan ställa till med besvär i samhället, skriver tidningen ”Larmet går”.

”De stora problemen kommer när  människor som är i behov av hjälp inte  kan komma i kontakt med sjukvården  eller Räddningstjänsten. Om det enda sättet att komma i kontakt med oss när  det brinner är att fysiskt komma till stationen blir det så klart ett problem”.

”Det är svårt att greppa hur mycket som bygger på elektronik i dag, utvecklingen har gått väldigt snabbt de senaste åren och det gäller att se till att vi håller jämna steg. Som det ser ut i dag är våra system väldigt säkra”, säger Johanna Hillgren.

Anonymous dementerar

Brandskydd.tv lyckades få kontakt med Anonymous. De dementerar bestämt att de skulle attackera en brandskyddsmyndighet.

”Anonymous har som grundpelare att aldrig attackera varken sjukvården eller brandförsvar där man försöker rädda liv och vi uppskattar det hårda arbete dom gör för att skydda människors liv”, hävdar flera representanter för hackernätverket till Brandskydd.tv.

Ladda ner hela artikeln från ”Larmet går”