”Falsk polis” från larmfirma vill undersöka brandskyddet i Alingsås

Falsk polis vill undersöka brandskyddet i Alingsås Alingsås Tidning rapporterade den 23 januari om en falsk polis som vill kontrollera brandskyddet i lägenheter. Han stjäl eller rånar inte. Mannen beskrivs som blond med svart jacka och ljusa byxor. Han bär på en pärm eller en tunn portfölj.

Nu visar det sig att mannen är en säljare.

Mannen använde polisens logotype på sin legitimation tillsammans med orden ”Polisgodkänd installationsfirma”. Säljaren kommer från företaget Procanvass. Mannens chef Jörgen Hansen kan inte förstå att hans säljare uppfattas som polis. ”Våra säljare har blivit upplärda att uppträda korrekt i alla lägen”, säger han till Alingsås Tidning.

Thomas Eriksson jurist på Rikspolisstyrelsens rättsenhet verifierar att larminstallatörer med polistillstånd kontrolleras av myndigheten innan de får sina tillstånd. Det krävs polistillstånd för att få installera larm. Procanvass har ett sådant från polismyndigheten i Jönköping.

Men Procanvass får inte använda polisens logotyp på hemsidor och id-handlingar. Polisen har ensamrätt till sin logotype, säger Thomas Eriksson till Alingsås Tidning.