Bränder runt om i landet 12-18 januari 2013

Bränder i Sverige janiari 2013

Det brinner i Sverige. En sammanställning av bränder i landet under 7 dagar visar att det brunnit i fordon, servicehus, villor, skolor, hyreshus, företagslokaler och förråd.

Sävja: Bil i brand i Sävja Upsala Nya Tidning
Personen som larmade om branden hörde först en explosion från fotbollsplanen där bilen stod, uppger räddningstjänsten, och bilen blev helt utbränd. Inga andra bilar stod i närheten, och elden spred sig inte. Den kunde släckas snabbt.

Storvreta: Sju bilar skadade i brand Upsala Nya Tidning
Räddningstjänst och polis larmades till branden vid 03-tiden. När styrkorna anlände brann fyra bilar på en bostadsparkering kraftigt. Elden kunde snabbt släckas men bilarna fick omfattande skador.

Jönköping: Brand orsakade pådrag på Slottsgatan Jnytt.se
Vid klockan 18.30 larmades SOS om en brand i ett hyreshus på Slottsgatan på Öster i Jönköping. En papperskasse med papper som stod utanför en hiss i källarplanet var påtänd. Det upptäcktes av en dam som var på väg ner i källaren.

Gotland: Konstnärshemmet förstördes i brand Svenska Dagbladet
Konstnärshemmet förstördes i brand. Villa Muramaris utanför Visby totalförstördes vid en brand natten till fredagen. Larmet kom vid sjutiden på morgonen då var huset helt övertänt. Inget tyder på att någon fanns i huset .

Kungsör: Brand i lastbil Magazin24.se
På fredagsmorgonen uppstod en mindre brand i en lastbil vid E20, i höjd med Västersäby utanför Kungsör. 07.19 kom ett larm om en brand i en bakaxel på en trailer. När räddningstjänsten kom till platsen hade chauffören redan lyckats…

Karlskoga: En skadad i brand på vårdboende Aftonbladet
En person fördes till intensivvård med rökskador efter en brand i en lägenhet i ett vårdboende i Karlskoga vid 20-tiden på torsdagen. Den skadade personen hämtades ur den brinnande lägenheten av räddningstjänstens rökdykare.

Kungsladugård: Tre evakuerade efter brand i lägenhetshus Göteborgs-Posten
På torsdagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en brand i Kungsladugård. Enligt vittnen på plats brann och rök det kraftigt. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att elden kom från en lägenhet på andra våningen…

Kvisthamra: Brand i gardin Norrtelje Tidning
Brand i gardin. Strax innan lunchtid började det brinna i en gardin i ett radhus i Kvisthamra. Brandorsaken var en påse med spisaska. Relaterat. Askan hade fortfarande glöd kvar och hade placerats nära gardinen. Gardinen hade brunnit ut innan vi kom…

Genarp: Villa förstörd i brand Skånskan.se
Räddningstjänsten tror att branden började i en spann med aska som satts utanför huset och sedan spridit sig via fasaden in under taket. – Det är alltid svårt att släcka när det börjat brinna i själva byggkonstruktionen, säger Peter Orban.

Eskilstuna: Nattis fick utrymmas efter brand Eskilstuna-Kuriren
5 barn fick evakueras. Efter släckningen så vistades varken barn eller personal i lokalen. Det blev inga personskador.

Skärhamn: Elbutik på Tjörn totalförstörd i brand Göteborgs-Posten
Räddningstjänsten från Skärhamn hade bara några minuter att ta sig till branden, och hade de kommit senare tror Roger Broqvist att de inte hade kunnat hindra spridning av branden till hyreshuset. Vid 05.20 hade räddningstjänsten branden under kontroll.

Västerås: Brand i företagslokal i Västerås Svenska Dagbladet
Vi hade tur som snabbt fick resurser fram, säger Marvin Sörensen vid Västmanlandspolisen. Svart rök spreds från den fullt tuvecklade branden. Ingen person ska ha funnits i lokalen. Det är oklart hur stora skadorna blev i butiken.

Uppsala: Brand i trapphus Upsala Nya Tidning
Enligt SOS alarm i Uppsala självslocknade branden, men lägenheten är nu obeboelig på grund av att den är nersotad. Varför branden bröt ut vet man inte, möjligtvis startade den i en mikro, ett kylskåp eller något annat elektronikdrivet…

Gusum: Hyresgäster evakuerades vid brand Norrköpings Tidningar
Branden började av allt att döma i ett elskåp tillhörande panncentralen. Rökutvecklingen blev omfattande, vilket innebar att hyresgästerna i ett av trapphusen evakuerades. Ingen människa kom dock till skada, men de materiella skadorna blev…

Lindby: Förrådsbyggnad totalförstörd i brand Ystads Allehanda
Strax efter klockan 6 på tisdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en brand vid Lindby värn söder om Skurup. En uppringare hade sett svart rök och ett orange sken på platsen. Det var en förrådsbyggnad som brann. Styrkor från Klagstorp, Anderslöv…

Göteborg: Brand i bilverkstad släcktes snabbt Göteborgs-Posten
Brand i bilverkstad släcktes snabbt. Personalen förhindrade större brand. 11:02, Göteborg. En brand i en bilverkstad på Hisingen på måndagen kunde stoppas i ett tidigt skede av verkstadens personal.

Malmö: Fyra till sjukhus efter brand Skånskan.se
Fyra personer fick föras till sjukhus i ambulans sedan de andats in rök. Två av dem var bosatta i huset, de andra v ar grannar som kommit till undsättning. Branden ska ha startat i villans pannrum. Röken spred sig sedan uppåt i huset…

Kronetorp: Nattlig brand misstänks vara anlagd Skånskan.se
Branden började i en hög med kvistar och grenar nära gården. Ett område på 15 gånger fem meter brann och enligt räddningstjänsten fanns det viss spridningsrisk och fara för intilliggande hus. Branden misstänks vara anlagd och rubriceras som mordbrand…

Södertälje: Brand vid skola Aftonbladet
En brand utbröt på söndagskvällen i en container vid en skola i Södertälje. Vad som orsakat branden är ännu oklart. På lördagskvällen brann det i anslutning till en annan skola i Södertälje, då i ett fläktrum. Det är en oroväckande frekvens men de…

Älmeberg: Brand på Skallbergets servicehus Vestmanlands Läns Tidning
Brand på Skallbergets servicehus. En brand i en papperskorg på Skallbergets servicehus gjorde att hela huset rökfylldes. Polis och räddningstjänst ryckte ut till adressen vid 21.40-tiden på lördagen.

Linköping: Kraftig brand hotade lagerbyggnad Lidköpingsnytt.nu
En brand i ett lager med frigolit kunde ha medfört en betydligt allvarliga brand om inte brandmännen lyckats släcka elden i tid. Det var på Gasverksgatan som det strax efter midnatt kom larm om att det brann i ett lager med frigolit.

Södertälje: Skola i brand i Södertälje Expressen
Just nu brinner det i Linaskolan i Södertälje. Räddningstjänsten har skickat personal från sju stationer för att släcka lågorna. Men utsikterna att rädda byggnaden är dåliga. – Jag är tyvärr inte så optimistisk, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef.

Helsingborg: Villa totalförstörd i brand Aftonbladet
Villa totalförstörd i brand. Helsingborg. En villa i Helsingborg totalförstördes på fredagskvällen av en brand, rapporterar lokala medier. Larmet gick vid 21-tiden. När räddningstjänsten nådde fram var villan helt övertänd. En kvinna lyckades ta sig ut.

Mullsjö: Brand i värmedyna startade brand i villa Sveriges Radio
Polispatrullen, som var i närheten och som också var först på plats, lyckades släcka det mesta av branden med en brandsläckare som de hade med sig i polisbilen. Såväl de som bodde i huset, som poliserna, andades in en del rök.

Lund: Strömkabel låg bakom brand i gasbuss  Skånskan.se
Skyddshöljet har nötts bort och en kortslutning uppstod med brand i motorrummet som följd. Utredaren betonar nu att tätare kontroller av elledningar bör ske. Sprinklersystemet löste ut men räckte inte till. Fordonet hade fyra sprinklerhuvuden.

Haparanda: Brand vid skorstenen Norrbottens-Kuriren
Brand vid skorstenen. Haparanda. Brandmän från Haparanda och Karungi bekämpar just nu en brand på Hulkoffgården i Korpikylä. Läs mer. Hulkoffgården svårt rökskadad. Enligt inre befäl på SOS alarm i Luleå ska det brinna kring skorstenen i gårdens…