Räddningstjänsterna i Skåne samordnar brandskydd

brandvarnare Nu ska räddningstjänsterna i Skåne gå samman för att minska bostadsbränderna. Information är nyckeln för att komma tillrätta med bränderna, enligt Maya Stål Söndergaard som är produktionschef på Räddningstjänsten Syd, skriver Anna Dahlbeck för Sveriges Radio.

Varje år sker i Skåne runt 800 bostadsbränder och 5-15 personer omkommer i bränderna. Samarbetet mellan alla Skånes räddningstjänster ska linjera sina brandskyddsrekommendationer för att öka brandsäkerheten i sin bostad.

”Det finns ett stort behov av att öka kunskapen och förmågan att kunna hantera och agera vid en eventuell brand. Det vet vi om, och därför är det så viktigt att vi jobbar med just information och kommunikation i de här frågorna”, säger Maya Stål Söndergaard.

De vanligaste brandorsakerna är enligt räddningstjänsten rökning, levande ljus och att man glömt något på spisen. Med brandvarnare, pulversläckare eller en timer på spisen kan bränder förhindras eller upptäckas snabbt.

”Om det händer någonting på natten så kan brandvarnaren hjälpa oss att upptäcka branden tidigt, och därför är den så viktig”, säger Maya Stål Södergaard.

De gemensamma brandskyddsrekommendationerna ska också nå försäkringsbolagen och inte minst fastighetsägarna för att de ska förstå fördelarna med att utrusta bostäderna med ett ordentligt brandsskydd.

Arbetet kommer att genomföras bla genom dörrknackning.

Källa: SR