Fredrik Eriksson, brandingenjör vid Mälardalens brand- och räddningsförbund, gillar de gamla klassiska röda brandsläckarna, skriver VLT.
Nu ökar riskerna för bränder när vi tänder ljus och eldar i öppna spisen mer. Fredrik Eriksson säger till VLT:s reporter att alla bör kolla upp hur mycket eldstaden och kaminen klarar av. Undvik brännbara material i dekorationer på ljusstakar. Välj ljusstakar i icke brännbart material”, säger han.
Vi känner igen de vanliga rekommendationerna, men vad händer när design blir en del av brandsäkerheten?
Idag kan vi köpa designade brandsläckare och brandfiltar i alla möjliga färger och mönster. Det är lätt att låta sig förföras av snygg design och förpackningen, men funktionen – att varna för och släcka bränder – får inte gå om miste.
Fredrik Eriksson säger att inte att en designad bransläckare är dålig, men man bör ändå köpa brandskyddsprodukter i en välkänd och etablerad butikskedja. Då är man oftast säker. Om man däremot handlar på nätet, kan det vara bra att kolla märkningen.
Fredrik Erikssons råd gällande märkning
- Brandsläckaren ska uppge lägsta effektivitetsklass med märkningen: 43A 233BC. Om det står det tex 55A betyder det att släckaren ännu bättre.
- Brandsläckaren ska vara märkt med bokstäverna A och B för att klara bränder i material och vätskor.
- Brandsläckaren ska vara certifierad med bokstäverna SBSC, DNV eller SWEDAC.
Övriga råd
- Köp minst en 6-kilos pulverbrandsläckare till bostaden.
- Var generös med brandvarnare hemma.
- Brandvarnare kan numera seriekopplas vilket är bra om det börjar brinna i källaren och du bor på övervåningen.
- Brandvarnare bör dockså finnas barnens rum där det kan förekomma mycket bus bakom stängd dörr.