Het vetenskap del 1 – Hur du blir en forensisk brandutredare


Brand i stuga - Crestock.comNational Geographic skriver om hur forensiska brandutredare fastställer orsaken till bränder, anlagda eller inte. För att lyckas behöver experterna göra tillräckligt många observationer och de behöver rätt verktyg samt en bra utbildning i grunden. Exemplet är från USA.

Text: Brandskydd.tv | Foto: Crestock.com | Källa: Hot Science: How Investigators Determine the Causes of Fires – National Geographic

När Yosemite National Park i USA drabbades av en eldsvåda kunde utredare fastställa att det handlade om kampare som tältat och eldat olagligt. Det gick att fastställa genom att utredarna kunde förlita sig till observationsförmåga, anekdotiska uttalanden från vittnen, satellitbilder och kemiska tester.

National Geographic (NG) var i kontakt med Richard Meier som är en eldutredare i Sarasota, Florida. Han arbetar för John A. Kennedy and Associates, ett företag som specialiserat sig på att analysera bränder och explosioner på uppdrag åt försäkringsbolag. Meier är även ledamot vid National Association of Fire Investigators.

Richard Meier - Foto: LinkedinRichard Meier berättar vad det krävs för att bli en utredare. Han personligen råkade ha en bakgrund som ingenjör i tillverkningsindustrin. Andra brukar börja som brandmän. Meier startade sin bana som brandforensiker genom att delta på utbildningsseminarier och webinarier. Organisationen National Fire Protection Association vet vad som krävs för att bli certifierad i USA. Det som behövs är bland annat kunskaper i eldkemi, branddynamik och dokumentation av en brandplats.

Foto: Richard Meier, privat Linkedin

Richard Meier säger till NG att fram till slutet av 1970-talet var inte vetenskap en del av utredningsarbetet utan arbetet handlade då mest om att samla in observationer som gjorts av vittnen.

Läs mer i del två om hur utredningen går till på brandplatsen

Text: Brandskydd.tv