Kiruna: Brandskyddet för Sveriges modernaste äldreboende fick underkänt

Ytterligare brister i brandskyddet för äldreboende har uppdagats. Personalen vet inte vad som gäller vid brand på äldreboendet Mysinge i Kiruna, skriver SVT på sin hemsida. Kökspersonalen hör inte om larmet går och personalen saknar instruktioner vad de ska göra vid brandlarm, enligt Räddningstjänstens tillsyn.

Mysinge i KirunaDet finns fler frågor som är fortfarande obesvarade och dessa tas inte upp i Räddningstjänstens granskning. Det gäller stängningen av dörrarna till de boendes lägenheter vid elavbrott. Principen är att de ska vara låsta utifrån, men ska gå att öppna inifrån. Personalen har elektroniska nycklar, men vad händer om det inte finns el?

Bristerna avslöjades först av SVT Nordnytt i ett inslag den 12 september. Om lägenhetsdörrarna blir låsta måste de låsas upp med en huvudnyckel.

”Man kan föreställa sig vilken stress och vilken panik det blir när de ska leta efter nyckeln, rusa runt och öppna hos rullstolsburna, gamla och dementa, sa Thorsten Zakariasson.”

Efter Nordnytts TV-inslag kom Räddningstjänsten, kommunen och Kirunabostäder och gjorde brandtillsyn. Det visade sig då att ansvariga inte kunde redogöra för vad som händer om strömmen går. Det har Kirunabostäder nu fått i uppdrag att kontrollera.

Mysinge har även fått beröm

Mysinge är ett vård- och omsorgsboende som består av tre hus, Mysinge Gård, Mysinge Backe och Mysinge Strand. Sammanlagt finns det 59 lägenheter fördelat på tre hus. På Mysinge finns SPA, solrum, vinterträdgård och bibliotek. Utomhus finns en grillkåta och ett trädgårdsland om någon vill odla.  ygget av Sveriges modernaste äldreboende har kostat 95 miljoner kronor.

Läs mer på SVT

Foto: SVT Nordnytt